Czy chory na celiakię może spożywać frytki?
Frytki przygotowane w domu (czyli ziemniaki pokrojone na kształt słupków i smażone w głębokim tłuszczu) z pewnością są bezpieczne w diecie bezglutenowej. Frytki serwowane w lokalu lub mrożone, oferowane w sklepach już niekoniecznie.
Frytki serwowane w lokalach są bardzo często smażone w tej samej fryturze, w której smaży się zawierające gluten kotlety, placki oraz inne serwowane w lokalu dania. Obecnie w wielu lokalach (zwłaszcza w sieciowych barach szybkiej obsługi) znajduje się karta z alergenami wraz z informacją, czy serwowane frytki zawierają gluten, czy też nie - niestety wiedza samych pracowników w tej kwestii nadal bywa bardzo różna.
Ponadto na rynku – obok „prawdziwych” frytek przygotowanych z ziemniaków można spotkać mrożone frytki (zwłaszcza frytki typu „super chrupiące” lub frytki o nietypowych kształtach), które w swoim składzie zawierają niedozwolony w diecie bezglutenowej składnik (np. mąkę pszenną) lub na opakowaniu posiadają informację, że produkt może zawierać gluten.
W Polsce dostępne są również frytki mrożone oznaczone jako bezglutenowe.
Frytki serwowane w lokalach są bardzo często smażone w tej samej fryturze, w której smaży się zawierające gluten kotlety, placki oraz inne serwowane w lokalu dania. Obecnie w wielu lokalach (zwłaszcza w sieciowych barach szybkiej obsługi) znajduje się karta z alergenami wraz z informacją, czy serwowane frytki zawierają gluten, czy też nie - niestety wiedza samych pracowników w tej kwestii nadal bywa bardzo różna.
Ponadto na rynku – obok „prawdziwych” frytek przygotowanych z ziemniaków można spotkać mrożone frytki (zwłaszcza frytki typu „super chrupiące” lub frytki o nietypowych kształtach), które w swoim składzie zawierają niedozwolony w diecie bezglutenowej składnik (np. mąkę pszenną) lub na opakowaniu posiadają informację, że produkt może zawierać gluten.
W Polsce dostępne są również frytki mrożone oznaczone jako bezglutenowe.