Czy kasza jaglana jest bezpieczna w diecie bezglutenowej?
Wytwarzana z prosa kasza jaglana należy do najstarszych i najzdrowszych kasz (posiada dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B oraz krzemionkę).
Kasza jaglana w naturalnej postaci jest wolna od glutenu, dlatego często jest zalecana chorym na celiakię. Niestety dostępna w sprzedaży kasza jaglana bardzo często ma przekroczone normy dla bezglutenowej żywności, dlatego osoby chore na celiakię powinny spożywać wyłącznie kaszę jaglaną przebadaną i oznaczoną jako „produkt bezglutenowy”.
Kaszę jaglaną można wykorzystywać do przyrządzania dań słodkich (batoników, wypieków i deserów), jak i wytrawnych (jako dodatek do mięs oraz zup). Aby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić, czyli przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.
Kasza jaglana w naturalnej postaci jest wolna od glutenu, dlatego często jest zalecana chorym na celiakię. Niestety dostępna w sprzedaży kasza jaglana bardzo często ma przekroczone normy dla bezglutenowej żywności, dlatego osoby chore na celiakię powinny spożywać wyłącznie kaszę jaglaną przebadaną i oznaczoną jako „produkt bezglutenowy”.
Kaszę jaglaną można wykorzystywać do przyrządzania dań słodkich (batoników, wypieków i deserów), jak i wytrawnych (jako dodatek do mięs oraz zup). Aby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić, czyli przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.